Yürüme eylemi kişinin bir yerden başka bir yere gidebilmesi için iki ayak yardımıyla düz bir şekilde hareket etmesi sonucu gerçekleşir.

Dışarıdan bakıldığında oldukça basit duran yürüme eylemi aslında oldukça karmaşık hareketler sonucunda meydana gelmektedir.

Bir kişinin düzgün bi şekilde yürüyebilmesi için bacakların belli bir hareket zincirinde sürekli olarak tekrar etmesi gerekmektedir. İnsanların gündelik hayatında devamlı olarak gerçekleştirdiği bu eyleme “adım atma, yürüme” gibi isimler verilmiştir. Gündelik hayatta “adım atma, yürüme” ismi verilmiş aynı eyleme tıp dilinde “yürüme siklusu” ismi verilmiştir.

Yürüme Analizi Nedir?

Yürüme Analizi, yukarıda basitçe anlattığımız yürüme eylemini sağlayan hareket zincirini detaylı olarak incelemektedir. Yürüme eylemini detaylı olarak inceleyen yürüme analizi, yürüme ile alakalı problemi olan hastaların şikayetlerine yönelik incelemede bulunarak hastaları fizik muayeneden geçirir.

Yürüme Analizi, yürüme eylemini sayısal verilere döker. Bu sayısal veriler incelenerek bir değerlendirme yapılır ve sonrasında bu değerlendirme hakkında tanımlama yapılır. Klasik bir Fizik Tedavi muayenesinde yürüyüşte herhangi bir problem yada aksaklık gözden kaçabilir.

Bu tarz durumlarda kas gruplarının tek tek incelenmesi gerekir. İnsanların yürüyüşündeki aksaklıkları tespit etmek ve tedavi etmek adına Yürüme analizi hastalar için oldukça fazla önem arz eder.

Yürüme Analizi Kimlere Yapılır?

Yürüme Analizi, birçok hastalığın tedavisi için etkin bir rol oynamaktadır. Spor esnasında ağır yaralanma vakalarında, omurilikte oluşan hasar ve yaralanmalarda, kafa travması, bacakta olan hissizlik karıncalanma, Parkinsonizm, Hemipleji, Multipl Skleroz ve Spida Bifida gibi hastalıklara sahip olan insanlara uygulanır.

Yürüme Analizi Nasıl Yapılır?

Yürüme Analizinin en etkili yöntemleri; kinematik analiz, dinamik atektromiyografi, dinamik pedobarografi, enerji ölçümleri ve kinematik analiz yöntemidir. Yürüme Analizine başlamadan önce hastasının fiziksel ölçümleri alınır. Boy, kilo, eklem genişliği ve bacak uzunluğunun sayısal ölçümleri yapılır ve gözetmen doktor bu ölçümleri kaydeder.

Yürüme Analizi Öncesi Yapılması Gerekenler

Yürümede herhangi bir problem yada aksaklık yaşayan insanların Yürüme analizinden en etkili verimi alabilmeleri adına belli başlı yerine getirlmesi gereken şartlar mevcuttur. Yürüme analizine girecek olan hastanın bu analize gelmeden en az bir gün önce duş alması gerekmektedir. Kesinlikle tüm bacak kılları Yürüme Analizine girmeden önce alınmalıdır. Hastanın bacağında kıl olduğu zaman Yürüme Analizi yapılamamaktadır. Yürüme Analizi bacak ve göbek açık bir şekilde yapıldığı için kadınların bu durumu gözeterek buna uygun iç çamaşırı tercih etmeleri gerekmektedir. Gerekli ölçümler yapıldıktan sonra hastanın vücuduna EMG, 3 boyutlu analiz için reflektör ve elektrot yapıştırılır. Hastanın doktor gözetiminde 9 ila 10 metre arasında ki bir yürüme bandında normal bir hızda yürümesi istenir ve bu yürümede ortaya çıkan sayısal veriler kaydedilir. Yukarıda bahsettiğimiz elektrot ve reflektörün hastaya hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hasta yürüme analizine gelirken kesinlikle tok olmasıdır. Yürüme Analizi, uzman doktorların kontrolü altında ve teknolojik bir ortamda gerçekleştirilmektedir ve ortalama iki ila üç saat arasında sürmektedir

Yürüme Analizi Videoları